Hållbarhet, enligt Freaks

Hållbarhetsperspektivet är en av grundpelarna bakom Freaks och har genomsyrat vår verksamhet sedan starten. 

En viktig del i ett hållbarhetsarbete, oavsett företaget bakom, är transparens och sanning. Hur vi uppnår det? Genom att låta ärligheten komma först, även när det sätter oss i en mindre bekväm position. Vi gör nämligen mycket, men det finns naturligtvis alltid sätt att bli bättre!

Freaks är en restaurang så vårt primärt prioriterade hållbarhetsområde är centrerat kring maten, drycken och svinnet. Det andra prioriterade området är det sociala. Freaks är, och ska alltid vara, en tillåtande arbetsplats där jämställdhet, hälsa och säkerhet, samt möjlighet till utveckling väger tungt.

Maten & drycken idag

Ursprung – vår ambition är att handla mycket från lokala producenter i Dalarna och Sverige i första hand. Hela menyn är säsongsbaserad och rörlig, vilket möjliggör för oss att aktivt leta efter och använda råvaror med lägre klimatpåverkan.

Importerade produkter

I de fall vi importerar råvaror och produkter väljer vi fraktalternativ med lägre utsläpp, hållbarare förpackningar och naturligt ursprung. En annan viktig aspekt är att inte bidra till exploatering av vare sig natur eller människor, så vi väljer producenter som har högt ställda krav på både ekologisk och social hållbarhet.

Idag kan du käka

  • Köttet i våra burgare, burritos och kommer från Siljans Chark, lokalt, grym kvalitet och korta transporter
  • Grönsakerna i alla våra rätter kommer från gårdar runt om i Dalarna. Morötter från xx, sallad från xx. jordgubbar från xxx.
  • xxx från xxx
  • Glassen tillverkar vi med mjölk och grädde från… 
  • osv
  • osv

Och dricka!

För Freaks är autenticitet ett måste, det är trots allt så vi kan ge dig den klockrena smakupplevelsen du (med rätta!) har vant dig vid. I detta spelar drycken stor roll! 

Alkoholfritt

Den läsk vi erbjuder är noggrant utvald för att komplettera menyn och ge dig en kick av både smaker och bubbel. No brainer: Vi kolsyrar vårt eget vatten istället för att köpa in färdigt. På så sätt sparar vi in xxxx…

Vin, öl, drinkar

Vårt husvin produceras visserligen i xxx, men kommer på miljövänligare PET. Vilket “kräver mindre energi vid tillverkning och återvinns enkelt. De väger mindre än glas och orsakar därmed lägre utsläpp via frakten.” För oss är alkoholfria alternativ som är smakrika och lokalproducerade en självklarhet. När det gäller dryck med alkohol har vi ett generellt stort fokus på ekologiska alternativ, men prioriterar lokala leverantörer.


Doggybag? Yes please!

Vi jobbar för minimalt matsvinn. Om du inte orkar äta upp på tallriken uppmanar vi dig å det varmaste att ta den med hem och käka upp senare. Den mat som vi lagat och som inte säljs blir personalmat. Våra kockar utvecklar ständigt nya kreativa sätt att minska vårt avfall och ta tillvara råvaran i sin helhet.